Dialogforum – Norges rolle i Sikkerhetsrådet og den kunnskapsbaserte bærebjelken - Olsson, Louise; Nagelhus Schia, Niels; Einen, Birthe (Internasjonal Politikk, 2023)
Kunnskapsutveksling mellom forskere og beslutningstakere i pågående politiske prosesser og i praktisk arbeid med å håndtere store samfunnsutfordringer krever gjennomtenkte og konkrete løsninger. Disse løsningene bør fremme effektiv kunnskapsdeling der forskningsfronten og politikkutforming møtes. Med et slikt formål utviklet Utenriksdepartementet (UD), Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO) tidlig i 2021 et dialogforum for Norges medlemskap i FNs sikkerhetsråd. Dialogforumet samlet forskere, politikere og diplomater med mål om å styrke kunnskapsgrunnlaget for aktuelle og viktige saker for Norge i Sikkerhetsrådet. Denne artikkelen presenterer hvordan Dialogforumet for Norges rolle i FNs sikkerhetsråd 2021–2022 (Dialogforumet) bidro til å støtte opp om en kunnskapsbasert utenrikspolitikk for Norge i FNs sikkerhetsråd. Sett i sammenheng med de økende kravene om forskningens samfunnsbidrag, viser erfaringene med Dialogforumet hvor komplekse slike kunnskapsutvekslinger er i praksis. Ved å belyse erfaringene med Dialogforumet, vil artikkelen dermed sette søkelys på hvordan slike utbytte-prosesser og potensielle samfunnsbidrag kan se ut i praksis, i tillegg til å øke forståelsen for fordeler så vel som utfordringer knyttet til forholdet mellom kunnskap og politikk. Abstract in English: Dialogue Forum – Norway’s Role in the Security Council and the Knowledge-based Pillar Knowledge exchange between researchers and decision-makers in ongoing political processes and practical work to address major societal challenges requires thorough and concrete solutions. These solutions should promote effective knowledge sharing where the forefront of research meets policy development. With this purpose in mind, the Ministry of Foreign Affairs (MFA), the Norwegian Institute of International Affairs (NUPI), and the Peace Research Institute Oslo (PRIO) established a dialogue forum for Norway’s membership in the United Nations Security Council in early 2021. The Dialogue Forum brought together researchers, politicians, and diplomats with the aim of strengthening the knowledge base for relevant and important issues concerning Norway in the Security Council. This article presents how the Dialogue Forum contributed to supporting a knowledge-based foreign policy for Norway in the UN Security Council. In the context of increasing demands related to the societal impact of research, the experiences with the Dialogue Forum demonstrate the complexity of such knowledge exchanges in practice. By shedding light on the experiences with the Dialogue Forum, the article illustrates how such processes of knowledge exchange and potential societal contributions can manifest in practice, while also enhancing the understanding of the benefits and challenges associated with the relationship between knowledge and policy.